מזונות - מידע והליך משפטי

 
כאשר בעל ואישה מחליטים לפרק את קשר הנישואין שלהם ואת משפחתם, אין הדבר אומר כי הם מפסיקים לתפקד בתור יחידה כלכלית שאמורה לספק עבור ילדיהם את כל שהם זקוקים לו. מזונות הילדים מהווים את הסכומים שאותם על האב להעביר לאם עבור הטיפול בילדים, והם מהווים חלק בלתי נפרד מהסכם הגירושין, אולי אף החלק המרכזי שבו. להלן מידע מקיף אודות מהותם של המזונות וההליך המשפטי שסובב סביב קביעתם.
 

מזונות ילדים – מה הם כוללים?

 
על האב לפרנס את ילדיו ללא קשר לסטטוס התא המשפחתי. הדרך החוקית לעשות זאת הינה באמצעות תשלום מזונות אשר אמורים לשקף את סך העלות הנדרשת לכלכלת הילדים ולאפשר להם לשמור על אותה רמת חיים שלה היו רגילים טרם הגירושין. הדאגה לפרנסת הילדים סובבת סביב צרכיהם ההכרחיים שכוללים מזון, קורת גג (משכנתא או שכירות), הוצאות החינוך, טיפולים רפואיים, הלבשה וכו' ובנוסף, את הצרכים הנוספים שמהווים חלק בלתי נפרד מחייהם כגון חוגים, טיולים, מתנות לחברים ועוד.

הפסיקה בישראל כיום קובעת כי דמי המזונות הבסיסיים יהיו לא פחותים מ-1,400 שקלים לילד כאשר לסכום זה יש להוסיף את הוצאות החינוך, המדור וצרכים רפואיים שונים. יש לציין כי כאשר במשמורת משותפת עסקינן, כלומר, חלוקת זמן שווה ואחריות כלכלית זהה על שני בני הזוג בגידול הילדים, אזי סכום המזונות עשוי לקטון בכ-25% ואף יותר.
 
מזונות לאחר גירושין
 
אחד הסעיפים החשובים ביותר בכל הסכם מזונות ילדים הוא סעיף הוצאות המדור. זהו צורך בסיסי שלילדים תהיה קורת גג קבועה ויציבה, ולכן הפסיקה נחרצת מאוד לגבי סעיף זה. הוצאות המדור כוללות את עלות המשכנתא/שכירות, ארנונה, חשמל ומים. חשוב לציין כי לעומת סכום הבסיס למזונות פר ילד, הוצאות המדור אינן מכפילות את עצמן בהתאם למספר הילדים במשפחה. למשל, כאשר לאב ילד אחד, עליו יהיה להשתתף בכ-30% מהוצאות המדור ועד לסכום של 50% לערך עבור מספר ילדים גדול יותר. הוצאות המדור נקבעות ע"פ רמת החיים לה הורגלו הילדים במהלך הזמן ובהתאם למצבו הכלכלי של האב ויכולת השתכרותו.

 

ההליך המשפטי עצמו

 
ישנן שתי אפשרויות לקביעת דמי המזונות. האחת, ניסוח וחתימה של הסכם גירושין בהסכמה אצל עורך דין מגשר והשנייה, במקרה של מחלוקת קשה, תיקבע ע"י שופט בית המשפט. תפקידו של עורך הדין במקרה של גירושין בהסכמה הוא לשקף לשני בני הזוג את צרכי הילדים וזאת אל מול יכולות ההכנסה של האב והאם ובסופו של דבר להגיע לעמק השווה. ההסכם עשוי להיות "דינמי" ולכלול תקופות זמן שונות עם סכומי מזונות משתנים, סייגים מסוימים, תוספות שונות וויתורים מרצון. כאשר ההסכם מנוסח כהלכה והחתימה עליו נובעת מרצון טוב והסכמה, שני בני הזוג חשים פחות לחץ או כפייה ובתי המשפט מצדם מאשרים אותו ללא כל סייג או עיכוב.

הדרך השנייה לקביעת המזונות היא באמצעות פנייה לבית המשפט וזאת כאשר ישנה מחלוקת בין בני הזוג שאינה ניתנת לגישור. שופט בית המשפט מנתח את הכנסת האב העכשווית והפוטנציאלית, בוחן את ערך הנכסים שיש בידי האב והאם, השתכרות האם והסטטוס הכלכלי שאליו התרגלו לאורך הזמן. החלטת השופט הינה החלטה "כפויה" והיא מחייבת את האב באופן מוחלט.

חשוב לציין כי החלטת בית המשפט עשויה להגיע לכדי דיון מחדש, וזאת כאשר ישנם שינויים מהותיים בחייהם של בני הזוג. הנושאים לדיון הם בעיקר סביב דרישות האם להגדלת היקף המזונות או לחלופין, שינויים כלכליים לרעה בחייו של האב שעשוי לבקש הקלות משמעותיות.

 
חשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי מקיף ואישי בכל מה שקשור לגירושין וקביעת מזונות הילדים. במשרד עורכי דין ונוטריון משה פרדס בירושלים, מציעים לכם את הניסיון הרב ביותר יחד עם ההון האנושי המתאים לטפל בכל הזוויות המשפטיות בעולם הגירושין, בבתי המשפט האזרחיים והרבניים.

אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר במספר 077-7784688 ונשמח להעניק לכם ליווי מקצועי צמוד ואישי עד להשגת ההסכם המיטבי עבורכם.